Potrawy » potrawy z m±ki, kaszy i ziemniaków
na zielono oznaczono zak±ski


pyzy
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 kg surowych startych, odci¶niętych ziemniaków, 2 cebule, 2 jaja, 3 łyżki m±ki, sól

Wykonanie: ziemniaki poł±czyć dodać przyprawy, jaja, m±kę wyrobić dokładnie, ręk± nabierać ciasta turlać okr±głe kluseczki. Można nadziewać je grzybow±, mięsn± czy z kaszy gryczanej mas±, kluski gotuje się 6 min. od wypłynięcia, dobr± okras± będzie cebulka usmażona z boczkiem wędzonym.

grucholec - baba ziemniaczana
Składniki: 1 kg ziemniaczków, 3 cebule, 5 jaj, 4 łyżki ¶mietany, 4 łyżki m±ki, sól, pieprz, 10 dag boczku surowego.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisn±ć sok, dodać start± cebulę, jaja, m±kę ¶mietanę, doprawić do smaku. Formę do pieczenia wyłożyć pokrojonym w paski boczkiem, boki foremki też, wylać masę, przykryć boczkiem, piec ok. 1 godziny. Smaczne na ciepło z surówk± z cebuli i ogórka kiszonego

kiszka kaszubska
Składniki: 1 kg ziemniaków, 0,5 kaszy gryczanej, 3 jaja, 25 dag słoniny wędzonej 2 cebule, listek laurowy, ziele ang., pieprz sól.

Wykonanie: sparzyć kaszę, ziemniaki zetrzeć na tarce z malutkimi oczkami, odcedzić, dodać jaja, posiekana cebulę, pieprz, sól, wyrobić masę, nakładać w specjalne woreczki /szyto takie z płótna lub gazy/ o ¶rednicy kiełbasy krakowskiej, gotować w wodzie osolonej z przyprawami około 20 min, wyj±ć zanurzyć w zimnej wodzie, pokroić na plasterki i obsmażyć na topionej słoninie, podawać z duszon± kapust±

golce - kluski ziemniaczane
Składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych, 1 kg ziemniaków surowych startych na tarce, 2 jaja, 3 łyżki m±ki, boczek do okrasy, cebula, pieprz, sól

Wykonanie: ziemniaki poł±czyć- gotowane przez maszynkę przepuszczone, surowe odci¶nięte z soku- dodać jaja, m±kę, doprawić, wyrobić, kła¶ć łyżk± do wrz±tku, gotować 3 min po wypłynięciu, polać stopionym boczkiem z cebulk±. Kluski maj± nieregularne kształty. Inna nazwa tych kluchów to przecieraki.

golce II wersja
Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, 2 łyżki m±ki, jajo, sól, pieprz, boczek, cebula na okraskę

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce odcisn±ć z soku dodać dodatki, wyrobić, kła¶ć kluski na wrz±tek, gotować. Podawać polane okrask± z boczku.

bumbe - kluchy nadziewane
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 3 łyżki m±ki, 1 jajo, 20 dag boczku, na farsz: 0,5 kg sera, 2 cebule, żółtko, pieprz, sól

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, odcedzić sok, dodać m±kę, jajo, wymieszać, przygotować farsz, zmielić ser, dodać siekan± cebulę, żółtko, pieprz, sól; z ciasta lepić kluchy nakładać farsz, lepić, gotować w wodzie, podsmażyć na boczku.

plińce - placki ziemniaczane
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 jaja, 4 łyżki m±ki, olej do smażenia, ¶mietana, cukier, sól

Wykonanie: zetrzeć na tarce ziemniaki dodać m±kę, jaja, sól, wyrobić, smażyć nieduże placki, podawać ze ¶mietan± lub cukrem. Można też usmażyć jeden duży placek, polać ¶mietan± i posypać cukrem.

jedzonka - zapiekanka z ziemniaków
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 jabłka, łyżka smalcu, pieprz, sól, ¶mietana

Wykonanie: obrane ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w kostkę; układać w garnku warstwami, przesypuj±c przyprawami, jabłka na końcu, polać ¶mietan±, przykryć naczynie zapiekać ok. 40 min. Słowo jedzonka oznacza smaczne ziemniaki, a np. słowo lebizna okre¶lało marne bulwy.

kloski
Składniki:0,5 kg ziemniaków ugotowanych,0,2 kg gotowanej marchwi, m±ka do wgniecenia w ciasto, 20 dkg boczku wędzonego, łyżka masła, cebula, jajo, sól.

Wykonanie: ziemniaki i marchew zmielić dodać jajo m±kę zagnie¶ć gęste ciasto. Wyrabiać kluski według uznania gotować ok.5 min., okrasić boczkiem i cebulk± przesmażon± .

prażnica - jajecznica
Składniki:2 jaja, 2 dkg masła, sól, szczypiorek kromka ciemnego chleba.

Wykonanie: chleb pokroić w kostkę usmażyć na ma¶le wbić jaja, posolić posypać szczypiorem.

prażnica - jajecznica z bułk±
Składniki: jaja, czerstwe bułki , mleko, łyżka cukru masło.

Wykonanie: bułkę pokroić w plastry namoczyć w mleku posypać cukrem smażyć na ma¶le ,jaja rozbełtać wylać na bułki, smażyć nie mieszać.